Hoe ga ik te werk?

Werkwijze Uitvaartbegeleiding Wageningen

Of het nou voorbereid of onvoorbereid is, er komt van alles op u af als iemand overlijdt. Ik geef u een overzicht van de aandachtsgebieden als iemand, onder normale omstandigheden, overlijdt:

Arts bellen
Als u eraan toe bent dan belt u, als iemand thuis is overleden, de (huis)arts. Die moet eerst komen om het overlijden vast te stellen.

Verzorgen
Als de arts is geweest dan kunt u de overledene verzorgen. U kunt mij daarvoor altijd bellen. Ik nodig u graag uit om samen de laatste verzorging te doen, het blijkt altijd weer een erg bijzonder en intiem moment te zijn waar iedereen goed op terugkijkt. Wanneer u het niet zelf wilt of kunt doen, dan regel ik dit voor u.

Opbaren
Wanneer het mogelijk is, is het fijn wanneer de overledene thuis opgebaard kan worden. U bent dichtbij elkaar en er is alle tijd om op uw eigen manier afscheid te nemen. Dit is vaak een natuurlijk proces: elke dag een stap dichterbij het definitieve afscheid. Wanneer het thuis niet mogelijk is dan zoeken we naar een andere geschikte plek, bijvoorbeeld een 24 uurs kamer in een herinneringshuis . Ik ken de mogelijkheden in Wageningen en omstreken.

Bespreking van de wensen
Regel is dat de uitvaart plaatsvindt tussen 36 uur na overlijden en uiterlijk de zesde werkdag na overlijden. Dat betekent dat er genoeg tijd is om keuzes te maken. Ik begeleid u in de te nemen stappen wanneer en waar de uitvaart gaat plaatsvinden, de te maken rouwkaart en alle overige praktische zaken. Bij elke keuze die gemaakt moet worden, kan ik steeds met u afstemmen wat ik kan doen en wat u zelf kunt verzorgen. Natuurlijk kunt u ook zaken zelf regelen en mij alleen voor het hoogst noodzakelijke inhuren.

Uitvaart
En dan komt het moment dat we de uitvaart gaan voorbereiden. Uit ervaring weet ik dat het belangrijk is om hier echt de tijd voor te nemen. Sterven en afscheid nemen brengen veel emoties, verdriet en verwarring met zich mee. En dat nét in een tijd dat er van alles moet gebeuren en van alles georganiseerd moet worden. Het is fijn en belangrijk om samen te kijken wat de wensen en de mogelijkheden zijn.

Daar kan ik u bij helpen.